Reizen tijdens het TET festival in Vietnam

 

Net zoals veel andere Aziatische landen, vieren ook de Vietnamezen hun eigen ‘nieuw jaar’. En het Vietnamees nieuwjaar wordt het ‘TET’–festival genoemd.

Wanneer is het TET-festival?

De data zijn ieder jaar verschillend omdat het afhankelijk is van de stand van de maan. De afgelopen jaren viel het vietnamees nieuwjaar tussen eind januari en half februari. Komend jaar is dit festival tussen 17 en 20 februari 2018. Maar de dagen rondom TET wordt het ook volop gevierd. Net als in China is het nieuwjaar dat Vietnam ingaat in 2018 het jaar van de Hond.

 

Onze lokale partner en zijn gezin met TET-festival

Onze lokale partner en zijn gezin met TET-festival

Wat is het TET festival precies?

Voluit noem je de viering van het Vietnamees nieuwjaar: Tết Nguyên Đán. Deze viering is gebaseerd op de maankalender. Het festival duurt meerdere dagen en de Vietnamezen zelf zijn ook een week vrij. Het Tet festival bestaat uit vele rituelen waarbij (al dan niet overleden) familie centraal staat. Men reist af naar de geboortegrond om geesten van de overleden voorouders uit te nodigen. Het huis wordt extra schoon gemaakt om de geesten gunstig te stemmen voor het verkrijgen van geluk en voorspoed in het nieuwe jaar. Thuis worden de altaars opgemaakt zodat er geofferd kan worden aan de voorouders. De familie komt bij elkaar, er wordt lekker gegeten en geluk wordt gevierd. Het Vietnamees nieuwjaar festival staat niet alleen in het teken van de doden voorouders maar er wordt verder voornamelijk veel feest gevierd. De dorpjes zijn gezellig aangekleed en er zijn speciale bloemmarkten.

Met TET wordt iedereen een jaartje ouder

Ja iedereen wordt tijdens het festival een jaartje ouder. Voor Vietnamezen is het dus niet van belang op welke dag ze geboren zijn, maar wel in welk jaar. Veel Vietnamezen weten dan ook niet eens op welke dag ze geboren zijn! Natuurlijk is een verjaardag niet compleet zonder cadeaus en dus worden er ook op deze nationale verjaardag massaal cadeaus uitgewisseld. Kinderen worden niet overgeslagen en krijgen, geheel volgens de traditie, een rode envelop met geld wat ze gedurende die dagen mogen uitgeven.

Wat gebeurt er met volle maan?

Is de dag van de volle maan aangebroken? Dan is het feest compleet en in volle gang. Iedereen is bij vrienden en familie en men wacht op met spanning op bezoek. Waarom? Ook dit hangt weer vast aan een bijzonder Vietnamees ritueel: Men gelooft namelijk dat de status van de eerste gast die een voet over jouw drempel zet, bepalend is voor de hoeveelheid geluk die je het komende jaar mag verwachten.
De rest van de tijd wordt het nieuwe jaar gevierd met gezellig samenzijn, draagt iedereen zijn of haar nieuwste en mooiste kleding en is de sfeer, met name op het platteland, uitbundig.

Is TET een goede periode om door Vietnam te reizen?

Zo op het eerste gezicht klinkt het inderdaad heel leuk en sfeervol! Veel Vietnamezen hebben dan vakantie en reizen in deze periode naar familie door het hele land. Grote steden zijn dan meer verlaten. Het is dan ook een flink stuk drukker in de treinen en op de vluchten dan in de rest van het jaar. Ook kan het zijn dat restaurants en musea sluiten (al voorafgaand aan de festiviteiten) en hotels bijzonder snel volgeboekt raken. Wij, als Vietnam-specialisten, raden je dan ook aan om je reis buiten deze dagen (en vaak ook buiten de periode) om te plannen. Ja echt. Hoe gezellig en leuk het ook klinkt om tijdens dit festival Vietnam te bezoeken, wij raden het je echt af. Omdat veel van de festiviteiten rondom het Vietnamees nieuwjaar binnenshuis en rondom de familie plaats vinden, zul je er als toerist ook weinig gezelligs van merken. Het voegt dus, wat ons betreft, niet veel extra’s toe aan je reis behalve wat frustratie: vrijwel geen personeel in hotels, gesloten musea en restaurants en weinig leven in de grote steden.

Riksja Vietnam contact - ReisspecialistenWij adviseren je graag over de planning van je Vietnam-reis

Wil je hier meer informatie over? Collega Nannette is tijdens het TET festival zelf in Vietnam geweest en vertelt je hier graag meer over. Komend jaar is dit festival  tussen 17 en 20 februari. Maar houd er dus rekening mee dat de dagen rondom TET ook gevierd worden.
Heb je zin om je rondreis door Vietnam, buiten het festival om, te gaan plannen? Neem dan ook gerust contact met ons op of bekijk de Indonesië bouwstenen.

 

Terug naar het Vietnam reisblog-overzicht

Bekijk ook eens...

Indochinareizen - Angkor Wat

Welke optie wil je aanvragen?

Antiek Angkor
Special stay - Siem Reap
x
+

Welke optie wil je aanvragen?

Hallo Hanoi!
Comfort hotel met zwembad in Hanoi
Fotografie workshop
x
+

Lees ook...