Hulpproject in Vietnam

Child Surgery – Vietnam

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Stichting voor hulp aan kinderen in Vietnam

Riksja Vietnam ondersteunt een goed doel in Vietnam. De projecten van dit goede doel hebben betrekking op kinderen met een lichamelijke handicap en worden gecoördineerd door Stichting Child Surgery – Vietnam.
De stichting bestaat sinds mei 2005 en de eerste operaties zijn begin 2006 uitgevoerd. Organisatorisch gezien wordt er gewerkt met een Vietnamese bemiddelaar. In 2005 is deze bemiddelaar een Vietnamese organisatie gestart: Center II – Direct Support for Disabled Children. Deze is aangesloten bij Vietnam Association for Relief of Disabled Children.

 

operatie

Wat doet Child Surgery Vietnam?

De stichting biedt directe revaliderende hulp aan lichamelijk gehandicapte kinderen in Vietnam. Ze richt zich vooral op de meest kansloze kinderen. Dat is ver van de grote steden vandaan, daar waar de levensstandaard veel lager is dan gemiddeld en het inroepen of bereiken van hulp vrijwel onmogelijk is. Tot hun zesde levensjaar ontvangen kinderen voor levensbedreigende zaken medische hulp van de staat, daarna moeten ze zichzelf zien te redden. Vietnam is bezig zich als ontwikkelingsland snel naar een hoger niveau te werken, maar het kan nog lang duren tot de gezondheidszorg een hoge prioriteit heeft gekregen. De hulp wordt vooralsnog gericht op Noord-Vietnam. En wel op de arme berggebieden ver van de hoofdstad Hanoi vandaan, dicht tegen de grens met China en Laos.

Hoe helpen ze kinderen?

Door orthopedische en reconstructieplastische chirurgie worden veel gebreken verholpen of verlicht, zoals geboorteaandoeningen aan skelet en spierstelsel, of beschadigingen door ongelukken. Een wat moeilijk in te schatten probleem is de nawerking van Agent Orange, het ontbladeringsmiddel dat de Amerikanen in de Vietnamoorlog zo ruimschoots hebben uitgesproeid boven Centraal-Vietnam. Veel strijders uit het noorden hebben dit, opgeslagen in hun lijf, mee naar huis gebracht, waar het over meerdere generaties heen nog zijn uitwerking heeft.
Afhankelijk van wat een kind in een gegeven omstandigheid nodig heeft, wordt er geholpen door krukken, protheses, beugels en eventueel een rolstoel te leveren. Alles wordt lokaal gemaakt en is aangepast op terrein en weersomstandigheden. Verder is er aandacht voor families met een zwaar gehandicapt en niet te behandelen kind, iets wat een grote druk op de familie legt. Door de inkomenssituatie te verbeteren, bijvoorbeeld door ontwikkeling van een huisindustrie of door fokvee aan te schaffen, is de familie beter in staat de noodzakelijke verzorgingstijd aan het kind te besteden.

glimlachWil je ook een steentje bijdragen?

Je kunt dit project en ook andere projecten in ontwikkelingslanden ondersteunen door bij boeking aan te geven dat je €12,- wilt doneren aan stichting Soulventure. Wij tellen dit geld bij de reissom op en storten het op de rekening van de stichting. Uiteraard is de bijdrage geheel vrijblijvend. Als je de vakantie in Vietnam en charitatieve bijdragen graag gescheiden wilt houden, dan is dat natuurlijk ook prima. Wij willen geen morele verplichtingen scheppen, maar gewoon een leuke bijdrage doen aan een doel dat wij zinvol vinden en dat past bij het gevoel dat wij over het land hebben.

 

Stel je eigen Vietnam reis samen