Rondreis Vietnam Mekong varen

Vietnam Halong Bay Lekker weer?

Het klimaat in Vietnam

Vietnam is een langgerekt land met verschillende klimaatzones. Het is daarom niet eenvoudig een beste reisperiode aan te geven. Over het algemeen schommelen de temperaturen tussen de 20 en 35 graden Celsius. De minste kans op een regenbui heb je van december tot en met mei, maar je kan het land het hele jaar goed bezoeken.

Bij het plannen van je reis naar Vietnam kun je gebruik maken van verschillende bouwstenen, dit zijn individuele reisprogramma’s van een aantal dagen waarmee je zelf je Vietnam reis samenstelt. Deze bouwstenen zijn opgedeeld in drie regio’s, namelijk Noord, Centraal en Zuid Vietnam. De meeste mensen beginnen de reis in Hanoi. Een Hanoi startpakket is volgens ons een goede eerste kennismaking met Vietnam en kun je het hele jaar in je reis inplannen. Naast bouwstenen hebben we ook een aantal rondreizen waarbij wij de bouwstenen alvast voor je achter elkaar hebben geplakt.

 

Klimaat Vietnam - RegenRegentijden

Klimaat Vietnam

In Vietnam kun je te maken krijgen met een periode van regen. Het hele jaar door valt er af en toe een bui. Maar er is eigenlijk geen maand waarin het reizen in Vietnam af te raden is. Door het jaar heen zijn er enkele monsoonperioden waarin er meer regen valt dan in de rest van het jaar. Deze perioden verschillen van regio tot regio. In het noorden van Vietnam regent het het meest van juni tot en met september, in centraal Vietnam van september tot en met oktober en in het zuiden van mei tot en met november.

In de regentijd valt het water meestal op vaste tijden uit de lucht. Dit betekent vaak niet meer dan dat er ‘s middags gedurende een uurtje een verfrissende dikke regenbui valt. De lokale gidsen weten dit en houden hier tijdens de bouwsteenprogramma’s rekening mee.

 

Klimaat Vietnam - StrandStrandweer

Klimaat Vietnam

In het centrale en zuidelijke gedeelte van Vietnam liggen verschillende tropische eilandjes en kun je een bezoek brengen aan het strand van Mui Ne. Voor deze verblijven is het heel wat belangrijker dat je te maken hebt met goed weer. Voor het Palmeneiland, in de buurt van Nha Trang, geldt dat je er het beste kan verblijven van eind januari t/m eind september. Een flinke bui kan je hier verwachten in de maanden oktober, november en december. Toch zal er ook in die periode regelmatig de zon te zien zijn. In deze periodes zijn eilandjes als Phu Quoc eiland, het strand van Mui Ne en het onontdekte Con Dao island weer goede opties. In juli en augustus moet je hier weer maken dat je wegkomt. Let dus bij de keuze van je strandbouwsteen goed op de beste reisperiodes.

 

Kanalen Mekong Delta VietnamTot slot…

Meestal begin februari, afhankelijk van de maanstand, vindt het TET-festival plaats in Vietnam. Het TET-festival vindt plaats van 20 januari tot en met 8 februari 2016. Het TET-festival is de viering van het nieuwe jaar voor de Vietnamezen. Deze periode kan vergeleken worden met onze kerst en is dit de tijd voor de Vietnamezen om samen met hun familie door te brengen. Gedurende deze periode is het zeer druk in Vietnam en raden wij het dan ook af om in deze periode naar Vietnam op reis te gaan.

Het weer blijft altijd onvoorspelbaar, er is altijd kans op regen en zon. Soms kan het weer een paar weken van slag zijn. De volgende tabel geeft de periodes van zon en regen globaal aan in de verschillende delen van Vietnam en de maximum temperaturen. Wil je meer weten over de mogelijkheden van een reis door Vietnam, neem dan gerust contact met ons op.

 

Klimaat Vietnam - Bagage brommerIk ga op reis en neem mee…

Tijdens je Vietnam vakantie krijg je te maken met regen, ook in de beste reistijd. Neem daarom zeker een regenponcho mee. Neem ook zonnebrand mee tegen de felle zon en een trui als je naar Sapa in het noorden afreist.
Wij vinden de volgende items zeker onmisbaar voor tijdens je Vietnam vakantie:
– visum (deze dien je voor vertrek al in je bezit te hebben)
– paspoort / international reisdocument
– wereldstekker
– regenponcho
– dikke trui (december–februari, vooral voor als je naar het noorden reist)
– zonnebril
– EHBO setje
– oplader van je telefoon, camera of andere elektrische apparaten
– zaklamp
– anti-muggenspul (met DEET)
– schoenen met profiel en slippers
– dagrugzak (je neemt tijdens diverse bouwstenen je hoofdbagage niet mee, deze laat je achter in het bagagedepot van je hotel)
– cadeautjes voor de lokale bevolking (bijvoorbeeld ballonnen voor de kinderen in Sapa)

 

Gemiddelde temperaturen Vietnam

Region Jan Feb Mar Apr May Jun
Noord
12
12
22
28
32
33
Centraal
22
23
27
30
35
35
Zuid
32
33
34
35
32
31
Region Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Noord
33
32
31
29
25
12
Centraal
33
32
31
28
24
23
Zuid
32
32
31
31
31
31

Betekenis van de symbolen

zonnig af en toe bewolkt wisselvallig veel regen sneeuw orkaan
Stel nu je eigen Vietnam reis samen, kies voor een rondreis door Vietnam
of
ga terug naar de hoofdpagina van Riksja Vietnam.

Verstuur je reisplan