Wat is de beste reistijd Vietnam?

Het weer Vietnam

Vietnam is een langgerekt land met verschillende klimaatzones. Het is daarom niet eenvoudig om een beste tijd aan te geven om naar Vietnam te gaan. Het weer in Vietnam is bijna het hele jaar door warm. Over het algemeen schommelen de temperaturen tussen de 20 en 35 graden.

Regenseizoen Vietnam

Vietnam kent een subtropisch klimaat wat betekent dat het een droog- en een regenseizoen kent. Vanwege de verschillende klimaatzones verschilt het regenseizoen in Vietnam per regio. Over het algemeen is het regenseizoen Vietnam vanaf half mei t/m november en het droge seizoen van december t/m half mei. Hierin zitten dus wel onderlinge verschillen. Je kunt Vietnam in principe het hele jaar door bezoeken. Ook tijdens het regenseizoen. Lees hieronder per regio in Vietnam waar je rekening mee moet houden tijdens het reizen in het regenseizoen. Je leest hier ook het klimaat per regio in het droge seizoen.

Selecteer jouw reisperiode en wij helpen je verder op weg

Klimaat per regio

bai-tulong-jonk-vietnamBeste reistijd Noord-Vietnam

Het noorden kent een grote spreiding van temperaturen. Het zomer- en winterseizoen loopt gelijk met Nederland. De zomer in Noord-Vietnam is lekker warm met temperaturen rond de 28°C  terwijl het in de winter rond de 12°C of lager kan zakken. Het regenseizoen in Noord-Vietnam loopt grofweg van juni tot oktober. De meeste neerslag in het noorden valt in juli en augustus. Ook in deze maanden is het noorden goed te bereizen en je hoeft je hierdoor niet te laten tegenhouden.

Reis je in de wintermaanden naar Sapa, bereid je dan voor op lage temperaturen. Deze temperaturen zakken ’s nachts nog wel eens tot het vriespunt. Wees dus verdacht op het winterklimaat in dit berggebied en pak een warm jack in. Voor Halong Bay geldt dat het ook hier in de wintermaanden frisser is. Geen temperaturen onder 0°C, gelukkig, maar houd er rekening mee dat een duik in de baai wellicht te koud is.

 

 

Beste reistijd Centraal-Vietnam

In Centraal-Vietnam zijn de temperaturen het hele jaar door aangenaam. ’s Winters zakt de temperatuur tot rond de 18°C. De moesson in Centraal-Vietnam loopt grofweg van september t/m november. Deze regio wordt in oktober en november het zwaarst getroffen door de regen en overstromingen zijn hier veelal het gevolg van. Dit maakt december t/m september de beste reistijd voor dit gedeelte van Vietnam.

In Centraal-Vietnam vind je de bekende steden Hué, Danang en Hoi An. Deze plekken kunnen in de maanden oktober en november beter vermeden worden. Omdat in onze zomervakantie Noord- en Zuid-Vietnam al in het regenseizoen zijn, kun je voor een strandverblijf in die periode het beste kiezen voor een van de stranden in Centraal-Vietnam. Hierbij kun je denken aan Hué, Nha Trang of Palmeneiland.

 

 

Beste reistijd Zuid-Vietnam

In Zuid-Vietnam loopt het regenseizoen van mei t/m november. Hier valt de meeste regen in september en oktober. In het zuiden betekent het regenseizoen vaak dat het kort en flink hard regent. Overstromingen als in Centraal-Vietnam komen hier vrijwel niet voor.

Ben je van plan om je reis in Zuid-Vietnam aan het strand van Phu Quoc af te sluiten? Het weer in Phu Quoc is het beste vanaf half november t/m half mei. Vanaf half mei begint hier het regenseizoen. Wie niet bang is voor een beetje bewolking en regen kan in de maanden er tussenin ook lekker relaxen op dit eiland.

 

 

Vietnamees nieuwjaar

Niet alleen het weer is van invloed op een  geschikte reistijd. De Vietnamezen vieren namelijk hun eigen nieuwjaar in februari: het TET-festival. Wanneer precies en waar je rekening mee moet houden lees je in ons reisblog over het TET-festival.

Overzicht klimaat per regio Vietnam

Het weer blijft onvoorspelbaar, er is altijd kans op regen en zon. Soms kan het weer een paar weken van slag zijn. De volgende tabel geeft de periodes van zon en regen globaal aan in de verschillende delen van Vietnam en de maximum temperaturen.

Region Jan Feb Mar Apr May Jun
Noord
12
12
22
28
32
33
Centraal
22
23
27
30
35
35
Zuid
32
33
34
35
32
31
Region Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Noord
33
32
31
29
25
12
Centraal
33
32
31
28
24
23
Zuid
32
32
31
31
31
31

Betekenis van de symbolen

zonnig af en toe bewolkt wisselvallig veel regen sneeuw orkaan

Stel nu je eigen Vietnam-reis samen, kies voor een rondreis door Vietnam

Heeft deze informatie je geholpen?

82,27% vond deze informatie nuttig (gebasseerd op 423 beoordelingen)

Vote DownVote Up
Laden...

 

Vraag jouw portie reisinspiratie aan!

Ben je nog aan het oriënteren op Vietnam en aan het puzzelen waar je heen wilt? Wij delen graag onze insidertips met je: plekken die je wat ons betreft niet mag missen! Vraag onze gratis inspiratiemail aan.