Gezondheid in Vietnam

Riksja Vietnam heeft zich zoveel mogelijk ingespannen om de accuraatheid van onderstaande gegevens over gezondheid te waarborgen. Wij raden aan altijd ook zelf in contact te treden met een medische instantie met verstand van gezondheidszaken om de laatste stand van zaken te vernemen.

Onderstaande wordt algemeen aangeraden aan reizigers die gezond zijn, niet zwanger en die niet langer dan 1 maand in Vietnam blijven. Zorg ervoor zelf up to date informatie te krijgen voor je eigen situatie.

 

Gezondheid Vietnam - Reis medicijnenVaccinaties en profilaxe Vietnam

DTP
Difterie, Tetanus en Polio. Deze wordt buiten Europa bijna overal aanbevolen, de vaccinatie heeft een geldigheidsduur van 10 jaar.

Hepatitis A
Gekozen kan worden voor korte of langdurige bescherming, de laatste blijft 10 jaar geldig.

Buiktyfus
Geadviseerd door enkele instanties bij verblijf langer dan 2 weken in Vietnam. De vaccinatie beschermt 3 jaar.

 

Malaria
De gehele kuststreek en de vlakke deltagebieden (Rode Rivier en Mekong Delta’s) zijn vrijwel malariavrij, behalve het uiterste zuidpuntje van de Mekong Delta ten zuiden van Ca Mau (waar we eigenlijk geen bouwstenen aanbieden). Alle provinciehoofdsteden zijn ook malariavrij behalve Kon Tum. Ook op het eiland Phu Quoc komt Malaria voor. Malaria vormt geen groot probleem in Vietnam maar de weinige malariaparasieten die er nog zijn, zijn resistent tegen de gangbare malariaprofylaxen (preventieve anti-malariamiddelen). Of je een profilaxe nodig hebt hangt dus ook af van het reisschema. Voor veel van de reizen van Riksja Vietnam is een profilaxe niet noodzakelijk, maar we raden je aan altijd advies hierover in te winnen bij een van de genoemde medische autoriteiten.

In Nederland wordt over het algemeen Malarone of Lariam aangeraden als profylaxe. Lariam is een vrij zwaar middel, het is daarom aan te raden dit middel minimaal 4 weken van te voren te slikken om er zeker van te zijn dat er geen bijverschijnselen optreden. Lariam heeft als voordeel dat je het maar één keer per week hoeft te nemen. Malarone heeft minder bijwerkingen, maar is wel een stuk prijziger dan Lariam. Malarone dien je eenmaal daags te slikken. Vanwege de zwaarte en/of de prijs van het middel en het feit dat in veel gebieden geen grote malaria risico’s zouden zijn, zijn er reizigers die geheel afzien van het slikken van een profilaxe. Dit is een beslissing die iedere reiziger in overleg met een bevoegde medische instantie moet nemen.

Profilaxe of niet, het is altijd belangrijk om risicobeperkende maatregelen te treffen. Maatregelen zijn: ’s avonds de armen, benen en voeten bedekken, een muggenmiddel opsmeren waar DEET in zit en een klamboe gebruiken. Je kunt klamboes kopen die geïmpregneerd zijn met een muskietendodend middel. Het is ook handig om iets bij je te hebben waarmee je de klamboe kunt ophangen, bijvoorbeeld een dun touw en een schroefhaak of kurkentrekker (Zwitsers zakmes). Als je gaat overnachten in een bergdorp is het extra belangrijk om op malariapreventie te letten.

Dengue en Japanse B-encephalitis
Dit zijn beide ziekten die overgedragen worden door muggen en waar je dus dezelfde voorzorgsmaatregelen als voor malaria kunt treffen. Voor Dengue is geen vaccin. Voor Japanse B-encephalitis wel, die wordt aangeraden als je langer dan 6 maanden naar Azië gaat.

 

Gezondheid Vietnam - First Aid KitGezondheidsmaatregelen voor vertrek

Zorg dat je voor vertrek contact opneemt met een medische instantie die verstand van zaken heeft, zoals een ziekenhuis of in grote steden de GGD. Zelf hebben we goede ervaringen met Thuisvaccinatie.nl. Deskundige artsen komen thuis of op kantoor langs wanneer het jou uitkomt, dus ook ’s avonds en in het weekend, om advies te geven en direct in te enten. De rekening wordt rechtstreeks naar je zorgverzekering gestuurd, wel zo handig. Vaak worden het consult en/of de vaccinaties zelf ook nog eens vergoed.
Een last-minute reis naar Vietnam hoeft voor een gezond persoon geen probleem te zijn; je zou desnoods op Schiphol nog naar de Travel Clinic vanKLM Health Services of de Airport Medical Services kunnen gaan. Neem sowieso altijd je vaccinatieboekje mee als je dat hebt.
Natuurlijk heeft het de voorkeur je vaccinaties ruim van te voren te regelen. Wat daarbij van belang is, is dat de instelling waartoe je je wendt (bijvoorbeeld GGD, huisarts of ziekenhuis), aangesloten is bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). Deze organisatie zorgt dat de aangesloten instellingen up-to-date zijn op het gebied van vaccinaties en ziektepreventie voor de tropen. We noemen drie instanties die dichtbij het vuur zitten: Het LUMC in Leiden, tel. 071-5263636, (informatie en afspraken voor de vaccinatiepoli van 09.30-11.30 uur), Travel Clinic te Rotterdam, (bandje met info: 0900-5034090), in Amsterdam het AMC (bandje met info allerlei landen, tel. 0900-9584). Verder kun je bij Inside Travel News (030-6912752) een gratis informatiepakket aanvragen. De prijzen voor vaccinaties lopen uiteen; het kan de moeite waard zijn een beetje te shoppen. Een andere link met informatie is: www.tropenzorg.nl.

 

Vietnam gezondheid - Eten Verdere voorbereiding

Je kunt zelf een EHBO-set samenstellen of er een kopen. Tevens kun je de aanschaf van het boekje “Hoe blijf ik gezond ik de tropen?” overwegen. Hier staat ook in wat er in het EHBO-setje moet zitten. Vaccinerende instanties en winkels als de Joho-Company verkopen EHBO-sets en bovengenoemd boek. Hypochonders zullen van dit boekje smullen en in Vietnam bij de eerste hoofdpijn denken dat ze iets ernstigs hebben; dus lees met enige reserve.

Als je medicijnen gebruikt, neem dan een bijsluiter mee, zodat er geen twijfel over kan bestaan dat je geen drugsgebruiker bent en zorg een extra voorraadje mee te nemen zodat je je niet gek hoeft te zoeken in Vietnamese apotheken mocht je iets kwijtraken. Neem een Engelse brief van je arts mee over dit medicijngebruik. Het valt te overwegen een schoon setje injectiespuiten en naalden mee te nemen. Denk hierbij ook aan een artsenverklaring.

Heb je een bril of draag je lenzen, neem dan de opticien beschrijving mee of een extra bril of extra paar lenzen.

 

Uitzicht vliegtuig - VietnamGezondheid ter plekke

Naast het in acht nemen van de op jouw situatie afgestemde vaccinaties en ervoor zorgen zo gezond mogelijk te zijn voordat je weggaat, is het natuurlijk ter plekke belangrijk om te voorkomen dat je ziek wordt. Wees alert: als je twijfelt over wat je hebt, raadpleeg ter plekke een arts. Bij taalproblemen kun je een beroep doen op onze lokale agent in de grote steden.

Jet lag
“Jet Lag” is een ontregeling van je “biologisch klok”, o.a. het ritme van slapen en wakker zijn, dat veroorzaakt wordt door het vliegen over meerdere tijdszones. In Vietnam is het 5 a 6 uur later dan in Nederland. De eerste dagen na de vlucht moet je lichaam wennen aan het nieuwe bioritme waardoor je moe en suf kunt zijn. Tips ter beperking van de jet lag: Het is geen gek idee om in het vliegtuig weinig koffie en alcohol te drinken en na aankomst de eerste twee à drie dagen niet te veel van jezelf te vergen.
Verder is het handig je zo snel mogelijk je aan te passen aan het nieuwe slaapritme; wat wij meestal doen is na aankomst een uurtje te slapen maar daarna wakker te blijven tot (kinder)bedtijd.

 

Vietnamees etenDiarree

Verandering van ritme, klimaat en voedsel (vooral pittig eten) kunnen je darmen op hol doen slaan. Zo lang dit alleen gaat om dunne ontlasting zonder bijverschijnselen kun je het beste gewoon rustig aan doen en veel (water) drinken. Je kunt eventueel wat ORS (Oral Rehydration Salts), opgelost in water, innemen om te zorgen dat je niet uitdroogt. Dit is extra belangrijk voor kinderen en oudere vakantiegangers. Als je echt moet reizen kun je loperamide innemen. Dit spul legt de peristaltiek (knijpwerking) van de darmen lam zodat het lijkt alsof de diarree over is. Dit is geen medicijn, alleen een tijdelijk stopmiddel wat je alleen moet gebruiken als je lang moet reizen. Als de diarree langer dan 2 dagen aanhoudt of er bijverschijnselen als koorts, bloed in de ontlasting of andere zaken optreden, neem dan contact op met een arts. In Vietnam wordt eerder antibiotica gegeven dan in Nederland. Je komt zo meestal wel van je acute kwaal af maar kan wel andere spijsverteringsmoeilijkheden krijgen doordat je darmflora is vernietigd. Ter ondersteuning van je darmen kun je bijvoorbeeld Acidophilus-capsules slikken (eventueel mee te nemen uit Nederland). Denk er wel aan dat alcohol vaak zeer slecht combineert met antibiotica en dat bij antibioticagebruik de anticonceptiepil een verminderde werking heeft!

 

Vietnam eten Diarree voorkoming

Drink alleen water en dranken uit een afgesloten/gesealde fles, uit blik of gekookte dranken zoals thee of koffie. IJs (van water) is het best te vertrouwen wanneer het ronde bolletjes zijn met gaten erin. Fruitsap is alleen veilig als er geen water is toegevoegd.
Voedsel, vooral vlees en vis, moet goed gekookt, gestoofd of doorbakken zijn.

In Vietnam is het niet altijd veilig om aan straatstalletjes te eten. Eet vooral daar waar het druk is: de omloopsnelheid waarmee het voedsel wordt geproduceerd en opgegeten is dan hoog. Eet bij die restaurants waarbij je goed kan zien dat het er schoon het is. Wat betreft eetstalletjes is het verstandig later op de dag geen vlees meer te eten, dat vlees heeft soms al de hele dag gelegen. Een probaat huismiddel ter voorkoming van diarree is het drinken van cola en bouillon (niet perse tegelijkertijd). Cola is overal te koop en een waterkoker voor bouillon hebben veel hotels in huis.

 

Gezondheid Vietnam - MondkapjesNog wat meer (semi-)medische tips

Huidverzorging
Neem wondjes serieus: houd ze in de gaten en doe er iets desinfecterends op en eventueel voor overdag een pleister. Zorg voor zonnebrandbescherming op de blootstaande huid. Draag geen felgekleurde of zwarte kleding en geen sterke parfum, deo of aftershave om stekende insecten op afstand te houden (zorg dat je niet te veel op een bloem lijkt). Was of desinfecteer je handen na toiletbezoek en bijt liever geen nagels.

Zonnesteek
Voorkom een zonnesteek door een hoed/petje/bandana en eventueel een zonnebril te dragen. Zorg ervoor altijd een fles water bij te hebben, zeker als je de natuur in gaat en niet snel aan drinkwater kunt komen. Vermoed je een zonnesteek (word je licht in het hoofd of krijg je hoofdpijn): drink, ga in de schaduw zitten en blijf daar. Vitaminepreparaten, zoals vitamine B- zijn aan te raden maar kun je niet onbeperkt slikken.

Gezondheid na thuiskomst
Als je na terugkomst (en dat kan eventueel maanden later zijn) koorts, darmklachten of wat dan ook krijgt dat je niet zo goed kunt thuisbrengen: neem contact op met je huisarts en vermeld hoe lang en waar je in Vietnam was. Een Mantoux test (test op tbc) kan verstandig zijn.

 

Stel nu je eigen Vietnam reis samen, kies voor een rondreis door Vietnam
of
Ga terug naar de hoofdpagina van Riksja Vietnam.