Vlag Vietnam - AmbassadePaspoort en visum

Visa Vietnam informatie

Voor een reis naar Vietnam heb je een paspoort nodig dat na terugkomst nog 6 maanden geldig is. Ook een visum is nodig voordat je aan je vliegreis begint. Er zijn drie mogelijkheden om dit visum te verkrijgen:

1. Je kunt zelf het visum aanvragen bij de Vietnamese Ambassade in Den Haag of Brussel. Je visum komt dan meteen in je paspoort te staan.
2. Je kunt je visum laten regelen door de VisumCentrale. Je betaalt bemiddelingskosten, maar hoeft zelf niet naar Den Haag of Brussel te gaan en in de rij te staan bij de ambassade.
3. Je kunt een autorisatiebrief aanvragen in Nederland of België, waarmee je een ‘visa on arrival’ kunt verkrijgen bij aankomst op de luchthaven in Hanoi of Ho Chi Minh City. Deze autorisatiebrief kun je onder andere aanvragen bij www.visumvietnam.nl. Je dient de autorisatiebrief voor vertrek in je bezit te hebben en uitgeprint mee te nemen naar de luchthaven waarvandaan je vertrekt.

Het standaard toeristenvisum is maximaal 30 dagen geldig en wanneer je deze via de ambassade regelt kost het visum € 78,- in Nederland en € 90,- in België. Het adres, de openingstijden en het telefoonnummer van de ambassade in Den Haag vind je op deze pagina en Brussel kun je vinden op deze pagina.

 

Visum Vietnam ambassadeVisa Vietnam aanvragen bij de ambassade

Om het visum aan te vragen bij de ambassade heb je een ingevuld visumformulier nodig. Via deze pagina kun je het formulier downloaden. Je dient dit blad volledig in te vullen. Vervolgens kun je zelf bij de ambassade langsgaan. De ambassade in Den Haag is geopend van 09.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.30 uur op maandag, woensdag en vrijdag. Bij het aanvragen wordt aangegeven dat het 4 dagen duurt voordat je je paspoort met visum weer op kunt halen. Vaak is het visum met een uurtje al geregeld.

Woon je niet in de buurt van Den Haag of zie je geen kans om langs te gaan, kun je ook alle stukken aangetekend verzenden. Per reiziger dien je  het paspoort, visumformulier, een pasfoto en contant geld mee te sturen. Stuur in dit geval ook een retourenvelop mee, met naam, adres en voldoende porto voor het aangetekend terugsturen. In de regel ontvang je binnen 7 tot 10 dagen je paspoort met visum weer retour, maar in de praktijk ontvang je de documenten vaak al binnen twee dagen weer retour.

 

Geld Vietnam Geldzaken

De Vietnamese munteenheid is de Dong. Een euro staat gelijk aan ongeveer 27.000 Dong (okt. 2017). Je loopt in Vietnam daarom vaak met een flink pak geld rond, zonder dat het veel waard is. Voor de actuele koers kun je hier kijken.

Pinnen
Tegenwoordig is pinnen de gemakkelijkste manier om in Vietnam aan geld te komen. Er komen steeds meer pinautomaten waar je gewoon met je bankpas (met Cirrus-teken) geld kunt pinnen. Wel adviseren we om voldoende geld op zak te hebben en niet volledig te vertrouwen op de pinautomaten. Ze kunnen wel eens buiten werking zijn en je vindt niet op elke hoek een pinautomaat. Euro’s kun je uiteraard inwisselen. Biljetten van € 50,- en € 100,- kun je meestal tegen de beste koers wisselen. Je kunt enkele honderden euro’s meenemen om gemakkelijk te kunnen wisselen bij kantoortjes in kleinere plaatsen.

Creditcard
Creditcards worden geaccepteerd in grotere hotels, restaurants en bij een beperkt aantal banken. Met een Visa of MasterCard kun je het best betalen, een American Express card kun je beter thuis laten.

Geldzaken VietnamZakgeld en fooi
Wat je ter plekke nog zal uitgeven in Vietnam is sterk afhankelijk van je bestedingspatroon. Reken op ongeveer € 125,- per persoon per week voor eten, drinken, fooien, entreegelden (voor zover niet inclusief) en kleine souvenirs. Dit bedrag is uiteraard een schatting. Het prijsniveau in Vietnam is veel lager dan bij ons. Zo kun je voor € 3,- een heerlijke noedelsoep met vis eten en kost een biertje ongeveer € 2,-in een restaurant.

In kleine, lokale eetgelegenheden is het niet gebruikelijk om een fooi achter te laten. In de gewone en duurdere restaurants en hotels is dit echter wel gebruikelijk. Het salaris van het personeel is vaak afgestemd op het ontvangen van fooien. Vijf a tien procent van de rekening is gebruikelijk. Ook voor lokale gidsen en chauffeurs is een fooi erg welkom. Dit bedrag is natuurlijk afhankelijk van hoe tevreden je bent en hoe goed zij het hebben gedaan.

 

Veiligheid VietnamVeiligheid

Vietnam is een van de veiligste landen ter wereld, ondanks de vele mensen komt criminaliteit heel weinig voor en kun je ‘s avonds zonder problemen op straat lopen, ook in de steden. Voor actuele informatie kun je altijd kijken op www.minbuza.nl de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Uiteraard is het wel belangrijk zorgvuldig om te gaan met het bewaren van belangrijke papieren. Geld, paspoorten en waardepapieren kun je het beste in de kluis van je hotel achterlaten. Bijna alle hotels die door Riksja Vietnam geboekt worden, hebben een kluis. Laat nooit waardepapieren achter op de kamer. Er is altijd schoonmaakpersoneel met een sleutel van de kamer. Wij vermijden het liever ook om ’s avonds met ons hele ‘hebben en houwen’ over straat te lopen.

 

Gezondheid Vietnam - MarktGezondheid

Vietnam is een tropisch land en daarom loop je meer risico om ziek te worden dan thuis. Door de vochtige warmte krijgen bacteriën meer kans. Het risico op ziekten hoeft je vakantieplezier absoluut niet in de weg te staan, wel raden wij aan om je goed voor te bereiden en ter plekke bewust om te gaan met gezondheidsrisico’s.

Voor Vietnam wordt aangeraden om de vaccinaties DTP, Hepatitis A en buiktyfus te halen. Malaria vormt geen probleem in Vietnam (met uitzondering van het eiland Phu Quoc). Wij raden je aan om altijd tijdig een huisarts of GGD te raadplegen voor de meest actuele informatie over de gezondheidsmaatregelen die je moet treffen voor je reis.

 

 

Gezondheid Vietnam - ApotheekBelangrijk tijdens je reis is dat je geen water uit de kraan drinkt. Water uit flessen met gesealde dop zijn veilig om te drinken. Ook gekookte dranken zoals thee en koffie zijn prima. Let verder op met het eten van vlees en vis. Dit moet goed gekookt, gestoofd of doorbakken zijn. Fruit en sla kun je het beste wassen met drinkwater uit een fles om de kans op reizigersdiarree te verkleinen.

Mocht je toch ziek worden tijdens je Vietnam reis dan zijn de beste ziekenhuizen in Hanoi en Ho Chi Minh City. Toch zijn deze zeer eenvoudig en niet te vergelijken met onze ziekenhuizen in Nederland. In geval van ernstige ziekte of een noodgeval regelt je reisverzekering in de meeste gevallen dat je overgebracht wordt naar buurland Thailand, waar de medische zorg uitstekend is. Kijk voor meer informatie op onze gezondheid pagina.

 

Stel nu je eigen Vietnam reis samen, kies voor een rondreis door Vietnam
of
ga terug naar de hoofdpagina van Riksja Vietnam.

Verstuur je reisplan