Paspoort en visum Vietnam

Voor een reis naar Vietnam heb je een paspoort nodig dat na terugkomst nog zes maanden geldig is. Ook een visum is nodig voordat je aan je vliegreis begint. Er zijn drie mogelijkheden om het visum voor Vietnam te verkrijgen.

Visum Vietnam aanvragen

Je kunt het visum voor Vietnam op drie manieren aanvragen. Vanaf 2018 is het visum Vietnam aanvragen een stuk makkelijker geworden door het e-visum. De andere mogelijkheden zijn: het visum kopen bij de ambassade of een autorisatiebrief aanvragen voor het visa on arrival. Hieronder vind je meer informatie over de mogelijkheden.

1. E-visum Vietnam

Met het e-visum kunnen Nederlanders en Belgen vanuit huis het visum aanvragen en printen. Het e-visum Vietnam is niet alleen eenvoudiger, maar ook voordeliger dan de andere mogelijkheden. De kosten van het e-visum voor Vietnam zijn namelijk slechts 25 USD.

Het e-visum Vietnam vraag je aan op de website van het Vietnam Immigration Department. Het enige wat je verder nog nodig hebt, is een scan van je paspoort en een pasfoto. Onze Vietnamspecialist Vincent vroeg onlangs zijn e-visum aan. Lees hier in ons reisblog zijn ervaring.

Vragen over het e-visum? De verantwoordelijkheid voor de procedure van het e-visum ligt bij de Vietnamese autoriteiten. Voor vragen hierover kun je terecht bij de Vietnamese ambassade in Den Haag, je vindt de contactgegevens van de ambassade op deze pagina  klik hier.

2. Ambassade visum Vietnam

Vietnam visaOm het Vietnam-visum aan te vragen bij de ambassade heb je een ingevuld visumformulier nodig. Via deze pagina kun je het formulier downloaden. Je dient dit blad volledig in te vullen. Vervolgens kun je zelf bij de ambassade langsgaan. De ambassade in Den Haag is geopend van 09.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.30 uur op maandag, woensdag en vrijdag. Bij het aanvragen wordt aangegeven dat het vier dagen duurt voordat je je paspoort met visum weer op kunt halen. Vaak is het visum met een uurtje al geregeld.

Woon je niet in de buurt van Den Haag of zie je geen kans om langs te gaan, kun je ook alle stukken aangetekend verzenden. Per reiziger dien je het paspoort, visumformulier, een pasfoto en contant geld mee te sturen. Stuur in dit geval ook een retourenvelop mee, met naam, adres en voldoende porto voor het aangetekend terugsturen. In de regel ontvang je binnen zeven tot tien dagen je paspoort met visum weer retour, maar in de praktijk ontvang je de documenten vaak al binnen twee dagen weer terug. Je kunt ook tegen bemiddelingskosten je visum laten regelen door een partner waar wij al jarenlang mee samenwerken: de VisumCentrale. Hierbij worden je persoons- en reisdata gecontroleerd door ervaren visumconsultants en zul je op de hoogte worden gebracht met aanvullende informatie en ondersteuning.

De kosten voor het dertigdagen-toeristenvisum via de ambassade zijn in Nederland €78,- en in België €90,-. Het adres, de openingstijden en het telefoonnummer van de ambassade in Den Haag vind je op deze pagina en Brussel kun je vinden op deze pagina.

3. Visum on arrival Vietnam

Kom je niet in aanmerking voor een e-visum (het e-visum is nog niet voor alle nationaliteiten beschikbaar) en woon je niet in de buurt van de Vietnamese ambassade, dan kun je ook kiezen voor een visum Vietnam on arrival.

Je kunt hiervoor een autorisatiebrief aanvragen in Nederland of België, waarmee je een ‘visa on arrival’ kunt verkrijgen bij aankomst op de luchthaven in Hanoi of Ho Chi Minh City. Deze autorisatiebrief kun je onder andere aanvragen bij www.visumvietnam.nl. Je dient de autorisatiebrief voor vertrek in je bezit te hebben en uitgeprint mee te nemen naar de luchthaven waarvandaan je vertrekt. De kosten van dit visum on arrival zijn 25 USD en je betaalt daar bovenop nog €20,- servicekosten. Deze kosten zijn van een single entry visum on arrival Vietnam met een geldigheid van dertig dagen.

Twijfel je tussen een visum bij de ambassade of visa Vietnam on arrival? Lees onze ervaringen in ons reisblog.

Geldzaken en gezondheid Vietnam

De Vietnamese munteenheid is de dong. Een euro staat gelijk aan ongeveer 26.000 dong (maart 2020). Je loopt in Vietnam daarom vaak met een flink pak geld rond, zonder dat het veel waard is. Voor de actuele koers kun je hier kijken.

Geld pinnen Vietnam

Tegenwoordig is pinnen de gemakkelijkste manier om in Vietnam aan geld te komen. Er komen steeds meer pinautomaten waar je gewoon met je bankpas (met Cirrus-teken) geld kunt pinnen. Wel adviseren we om voldoende geld op zak te hebben en niet volledig te vertrouwen op de pinautomaten. Ze kunnen wel eens buiten werking zijn en je vindt niet op elke hoek een pinautomaat. Euro’s kun je uiteraard inwisselen. Onze ervaring is wel dat dit vaak duurder is dan geld pinnen.

Met creditcard betalen in Vietnam

Creditcards worden geaccepteerd in grotere hotels, restaurants en bij een beperkt aantal banken. Met Visa of MasterCard kun je het best betalen, een American Express-kaart kun je beter thuis laten.

Geldzaken Vietnam

Zakgeld en fooi

Wat je ter plekke nog zult uitgeven in Vietnam, is sterk afhankelijk van je bestedingspatroon. Reken op ongeveer € 125,- per persoon per week voor eten, drinken, fooien, entreegelden (voor zover niet inclusief) en kleine souvenirs. Dit bedrag is uiteraard een schatting. Het prijsniveau in Vietnam is veel lager dan bij ons. Zo kun je voor € 3,- een heerlijke noedelsoep met vis eten en kost een biertje ongeveer € 2,-in een restaurant.

Het geven van fooi in Vietnam is natuurlijk niet verplicht, maar wordt zeer gewaardeerd. Vijf a tien procent van de rekening is gebruikelijk. Ook voor lokale gidsen en chauffeurs is een fooi erg welkom. Dit bedrag is natuurlijk afhankelijk van hoe tevreden je bent en hoe goed zij het hebben gedaan. Je kunt hiervoor €1,- per dag voor een chauffeur en €2,- per dag voor een gids als richtlijn aanhouden.

Veiligheid

Vietnam is een van de veiligste landen ter wereld. Ondanks de vele mensen komt criminaliteit heel weinig voor en kun je ’s avonds zonder problemen op straat lopen, ook in de steden. Voor actuele informatie kun je altijd kijken op www.minbuza.nl de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Uiteraard is het wel belangrijk zorgvuldig om te gaan met het bewaren van belangrijke papieren. Geld, paspoorten en waardepapieren kun je het beste in de kluis van je hotel achterlaten. Bijna alle hotels die door Riksja Vietnam geboekt worden, hebben een kluis. Laat nooit waardepapieren achter op de kamer. Er is altijd schoonmaakpersoneel met een sleutel van de kamer. Wij vermijden het liever ook om ’s avonds met ons hele ‘hebben en houwen’ over straat te lopen.

Gezondheid

Vietnam is een tropisch land en daarom loop je meer risico om ziek te worden dan thuis. Door de vochtige warmte krijgen bacteriën meer kans. Het risico op ziekten hoeft je vakantieplezier absoluut niet in de weg te staan, wel raden wij aan om je goed voor te bereiden en ter plekke bewust om te gaan met gezondheidsrisico’s.

Voor Vietnam wordt aangeraden om de vaccinaties tegen dtp, hepatitis A en buiktyfus te halen. Malaria vormt geen probleem in Vietnam (met uitzondering van het eiland Phu Quoc). Wij raden je aan om altijd tijdig een huisarts of GGD te raadplegen voor de meest actuele informatie over de gezondheidsmaatregelen die je moet treffen voor je reis.

Belangrijk tijdens je reis is dat je geen water uit de kraan drinkt. Water uit flessen met gesealde dop zijn veilig om te drinken. Ook gekookte dranken zoals thee en koffie zijn prima. Let verder op met het eten van vlees en vis. Dit moet goed gekookt, gestoofd of doorbakken zijn. Fruit en sla kun je het beste wassen met drinkwater uit een fles om de kans op reizigersdiarree te verkleinen.

Mocht je toch ziek worden tijdens je Vietnamreis, dan zijn de beste ziekenhuizen in Hanoi en Ho Chi Minh City. Toch zijn deze zeer eenvoudig en niet te vergelijken met onze ziekenhuizen in Nederland. In geval van ernstige ziekte of een noodgeval regelt je reisverzekering in de meeste gevallen dat je overgebracht wordt naar buurland Thailand, waar de medische zorg uitstekend is. Kijk voor meer informatie op onze gezondheidspagina.

Relevante artikelen

 

 

Bouw je eigen Vietnam-reis