Reizen met TET-festival 2021: Dit moet je weten!

Net zoals veel andere Aziatische landen, heeft ook Vitenam een eigen ‘nieuwjaar’. Het Vietnamees nieuwjaar wordt het ‘TET’–festival genoemd.

Wat is het TET-festival precies?

Voluit noem je de viering van het Vietnamees nieuwjaar: Tết Nguyên Đán. Deze viering is gebaseerd op de maankalender. Het festival duurt meerdere dagen en de Vietnamezen zelf zijn ook een week vrij. Het TET-festival bestaat uit vele rituelen waarbij (al dan niet overleden) familie centraal staat. Men reist af naar de geboortegrond om geesten van de overleden voorouders uit te nodigen. Het huis wordt extra schoon gemaakt om de geesten gunstig te stemmen voor het verkrijgen van geluk en voorspoed in het nieuwe jaar. Thuis worden de altaars opgemaakt zodat er geofferd kan worden aan de voorouders. De familie komt bij elkaar, er wordt lekker gegeten en geluk wordt gevierd. Het Vietnamees nieuwjaar-festival staat niet alleen in het teken van de dode voorouders; er wordt verder voornamelijk veel feestgevierd. De dorpjes zijn gezellig aangekleed en er zijn speciale bloemmarkten.

Wanneer is het TET-festival 2021?

De data zijn ieder jaar verschillend omdat het afhankelijk is van de stand van de maan. Het Vietnamees nieuwjaar 2021 is op 12 februari. Maar de dagen rondom het TET-festival wordt het ook volop gevierd en hebben de Vietnamezen vakantie.

Waar moet ik rekening mee houden met reizen tijdens het TET-festival?

Vervoer

Omdat de Vietnamezen zelf vakantie vieren in deze periode en de families samenkomen, is het vliegverkeer naar Vietnam en het binnenlandse vervoer vaak helemaal volgeboekt. Ook gelden er extra toeslagen op het binnenlandse vervoer en zijn de vluchten naar Vietnam vaak een stuk duurder in deze periode. We raden je dus aan dit ver van tevoren al vast te leggen.

Slaapplekken

Net als het vervoer moet je ervoor zorgen dat je je slaapplek tijdens het TET-festival op tijd boekt. De dagen voor en na het TET-festival is het vakantie in Vietnam en zullen de hotels druk bezet zijn met Vietnamese toeristen.

Excursies

De markten, musea en andere bezienswaardigheden in Vietnam zijn gesloten gedurende het TET-festival. Dit betekent voor veel excursies dat deze niet in zijn geheel uitgevoerd worden. Mocht je toch excursies willen doen tijdens TET, zorg dan, net als het vervoer, dat je dit op tijd boekt.

Visum

Het Vietnamese immigratiekantoor en ook de ambassades in de buitenlanden zijn gesloten gedurende de TET-vakantieperiode. Het is dus heel erg belangrijk om te zorgen dat je ver van tevoren je visum hebt geregeld.

Wel of niet reizen tijdens TET, het Vietnamees nieuwjaar?

Als wij de keuze zouden hebben om wel of niet tijdens TET te reizen, zouden we toch kiezen om het niet te doen. De prijzen liggen hoger en er zullen echt een aantal dagen zijn waarop er voor de toerist weinig te doen is. De vieringen van het Vietnamees nieuwjaar gebeuren ook vooral binnenshuis waardoor er niet veel te beleven is voor een buitenstaander.

Heb je al een vlucht geboekt? Dan heb je hierboven gelezen dat je met een aantal dingen rekening moet houden. Wanneer je zorgt dat je alles op tijd vastgelegd en geregeld hebt, dan moet het geen probleem zijn om door Vietnam te reizen in deze periode.

Help! Ik heb een vlucht geboekt met het Vietnamees nieuwjaar 2021 en ik weet niet hoe ik alles ter plaatse moet regelen…

Onze Vietnamfanaten Vincent, Rebecca en Nina helpen je hier graag mee verder. Neem gerust contact op met onze reisspecialisten om jouw Vietnamreis alvast vast te leggen.

Tot slot nog een paar leuke weetjes over het Vietnamees nieuwjaar:

  • Met het TET-festival wordt iedereen een jaartje ouder; voor Vietnamezen is het dus niet van belang op welke dag ze geboren zijn. Alleen het kalenderjaar doet ertoe.
  • Bij deze jaarwisseling horen net als bij onze verjaardagen ook cadeautjes. Er worden massaal cadeaus uitgewisseld aan jong en oud.
  • Is de dag van de volle maan aangebroken? Dan is het feest compleet en in volle gang. Iedereen is bij vrienden en familie en men wacht met spanning op bezoek. Waarom? Ook dit heeft te maken met een bijzonder Vietnamees ritueel: men gelooft namelijk dat de status van de eerste gast die een voet over jouw drempel zet, bepalend is voor de hoeveelheid geluk die je het komende jaar mag verwachten.