Stay eco bij het Phong Nha Ke Bang National Park

Ecotoerisme, community based tourism en duurzaamheid zijn termen die we vast allemaal steeds vaker horen. Dat is maar goed ook want toerisme kan helaas aardig wat schade aanrichten aan de leefomstandigheden en het milieu op een bestemming. In Vietnam werd ons verteld dat in verband met de recentelijke Vietnam oorlog de Vietnamezen voornamelijk bezig zijn met overleven. Milieu, natuur of bescherming van cultuur is niet de hoogste prioriteit.

Toch kom je zo nu en dan is een mooi initiatief tegen. Wij verbleven bij Phong Nha Ke Bang National Park in een ecoproof accommodatie met de bouwsteen ‘Je actieve tussendoortje’. Met deze bouwsteen bezoek je al het moois wat Phong Nha Ke Bang National park te bieden heeft en ontsnap je aan het einde van de dag uit het toeristische gebied om te verblijven in een eco-resort.Dit initiatief brengen we dan ook graag onder de aandacht.

Wanneer je het stadje Phong Nha binnenrijdt zal het geen uitdaging zijn om een hamburger of pizza te scoren. Het is hier namelijk net als op veel andere mooie plekken in Vietnam al ruim bezocht door toeristen. Logisch, want de omgeving van groene bergen en mystieke grotten zijn uniek en zeker een bezoekje waard. Om toch onze eigen twist te geven aan je bezoek aan het Phong Nha Ke Bang National Park brengen we je voor de overnachting graag naar een bijzondere én verantwoorde plek.

Chay Lap is een dorpje vlakbij Phong Nha waar voorheen voornamelijk werd geleefd van jagen en houtkappen. Toen het Phong Nha Ke Bang National park opende werden deze activiteiten verboden en worstelden de dorpsbewoners om te overleven. In maart 2016 is hier een stokje voor gestoken en is er een eco-resort opgericht met als doel om werkgelegenheid voor de lokale bevolking te creëren. Het personeel wordt getraind in de hospitality en inmiddels zijn er al meer dan 70 mensen uit het dorp hier aan het werk.

 

De accommodatie bestaat uit bungalows, een zwembad en een restaurant. Ons viel gelijk op dat buiten grote groentetuinen aangelegd waren. ‘S avonds raakten we aan de praat met de manager die vertelde dat ze in het restaurant alleen groenten uit eigen tuin serveren. We kregen bij het avondeten dan ook voor ons onbekende groenten die heerlijk waren bereid. Verder doen ze al aan recycling en zijn ze bezig een compost plan te ontwikkelen om zo het afval uit de keuken te hergebruiken en de kwaliteit van de groentetuin te verbeteren.

Al met al dus een echte eco-proof overnachting! Je kunt hier overnachten en tegelijkertijd de grotten in het Phong Nha Ke Bang National Park ontdekken met onze bouwsteen; ‘Je actieve tussendoortje’. En wie het durft kan een zipline excursie mét zwemmen in de dark cave hieraan toevoegen.

Bekijk ook eens...

Welke optie wil je aanvragen?

Je actieve tussendoortje
Je actieve tussendoortje in klein groepsverband
x
+

Welke optie wil je aanvragen?

Klassiek Hoi An
Special Stay Hoi An - langs de rivier
Eten bij een Vietnamees gezin
Vietnamese kookcursus
Hiken door het groen - Bach Ma Nationaal Park
Optionele snorkelexcursie Cham-eilanden
Bezoek aan Golden Bridge
x
+

Lees ook...