Nachttrein Vietnam ervaringen

10 tips om comfortabel met de nachttrein te reizen

Nachttrein VietnamWelke route je ook aflegt in Vietnam, één ding is vrij zeker; je zult grote afstanden moeten afleggen. Dit kan volgens ons het beste op twee manieren, namelijk vliegen of met de nachttrein. Wij (reisspeclisten Anouk en Rebecca) reisden van Hanoi naar Dong Hoi vlakbij het Phong Nha park met de nachttrein. Wij vonden dit een leuke, maar ook efficiënte manier. Daarbij is een nachttrein een van de veiligste manieren om door Vietnam te reizen én een stuk voordeliger dan vliegen.

We hadden minimale verwachtingen bij de nachttrein en waren blij verrast door de ‘luxe’ en hebben prima geslapen. Onze lokale partner boekte voor ons een soft sleeper plek, wat betekent dat je in een vierpersoons slaapcabine slaap met stapelbedden. Naar aanleiding van onze nachttrein ervaringen in Vietnam hebben we tips voor je opgesteld om de rit comfortabel door te komen.

 

10 tips om comfortabel te reizen met de nachttrein Vietnam

Tip 1: Sla je snacks in van te voren

Voor degenen die ‘s ochtends vroeg niet staan de springen om een noodlesoep is het aan te raden wat snacks mee te nemen. Dit deden wij in Hanoi voordat we vertrokken richting de nachttrein. Mocht je hier geen tijd voor hebben, geen paniek want ook op het treinstation is een supermarkt. Net als in Nederland liggen de prijzen op het station hoger dan in de normale supermarkt. Mocht je voor het slapen nog een koud drankje willen drinken, dan kun je deze het beste kopen in de nachttrein.

Tip 2: Trek iets comfortabels aan van te voren

Je cabine in de nachttrein is erg smal. Wanneer je met vier personen én vier koffers bent ingetrokken is er weinig ruimte om je om te kleden. Wel zo handig dus wanneer je gelijk je bed in kan kruipen.

Tip 3: Kom op tijd

Zorg hierna dat je op tijd op het treinstation aankomt. Je moet een uur voor vertrek aanwezig zijn. Aangezien alles in het station in het Vietnamees aangegeven wordt en vrij weinig Engels wordt gesproken is dit echt aan te raden. Vanuit het oude centrum in Hanoi rijd je in ongeveer een kwartier met de taxi naar het station. Hoewel alles in Hanoi vrij chaotisch gaat vertrok onze trein verbazingwekkend stipt op tijd.

Tip 4: Neem een vest mee

Wij hadden al gemerkt dat Vietnamese chauffeurs erg van de airconditioning houden. Dit is in de nachttrein niet anders. Via een gereguleerd systeem wordt de airconditioning bediend en deze staat de hele nacht aan. Wij hadden het aardig koud en vonden het daarom fijn om met een vest aan te slapen.

Tip 5: Neem iets mee om je te vermaken in de nachttrein; een boek, spelletje of tablet!

Overal in Vietnam heb je Wifi, behalve in de nachttrein. Wees voorbereid en neem een spelletje of een boek mee.

Tip 6: Verlengsnoer meenemen

We leven natuurlijk wel in 2018, dus wanneer je liever een tablet meeneemt in plaats van een boek of een spelletje kan dit ook. In je cabine kun je zelfs apparaten in het stopcontact opladen. Er is wel maar enkel stopcontact in je cabine aanwezig. Als je ook een lege camera, telefoon en laptop mee hebt en met vier personen één stopcontact moet delen is dit natuurlijk paniek. Wij hadden een klein verlengsnoer meegenomen en konden hiermee alles opladen. Dit verlengsnoer komt trouwens ook in veel hotels goed van pas!

Tip 7: Een lakenzak

We moeten toegeven dat de bedden schoner waren dan we hadden verwacht. Het is nog steeds geen kwaliteit van een hotel, daarom vonden we het fijn om een lakenzak bij ons te hebben. Wel zo lekker vertrouwd.

Tip 8: Oordoppen

De Vietnamese nachttrein wiegt op sommige stukken een beetje wat een beetje lawaaierig kan zijn. Het zou ook zomaar kunnen gebeuren dat je praatgrage medereizigers hebt. Wees hierop voorbereid en neem een paar oordoppen mee.

Tip 9: Drink niet teveel

En dan bedoelen we vooral in de trein. Want die lieve lachende Vietnamezen doen goede sales in de trein maar naarmate de nacht vordert wordt het toilet steeds meer gebruikt en dus ook minder schoon. Wij deden dan ook ons best om zo min mogelijk te drinken om zo een onnodig bezoek aan dit toilet te voorkomen.

Tip 10: Neem een kabelslotje mee

Dit geldt alleen als je met minder dan vier personen reist. In dit geval deel je namelijk een cabine met andere reizigers. Het is dan een fijn idee om met een klein kabelslotje je bagage te bevestigen aan een bed. Wanneer je een privécabine hebt kun je gewoon de deur op slot draaien.

Wat kan er nu nog misgaan? Volgens ons moet je zo een heerlijk nachtje kunnen slapen terwijl je van A naar B reist. Efficiëntie! Lijkt het je nog steeds geen goed idee, dan plannen we ook graag een binnenlandse vlucht voor je in.

Bekijk ook eens...

Welke optie wil je aanvragen?

Klassiek Hoi An
Special Stay Hoi An - langs de rivier
Eten bij een Vietnamees gezin
Vietnamese kookcursus
Hiken door het groen - Bach Ma Nationaal Park
Optionele snorkelexcursie Cham-eilanden
Bezoek aan Golden Bridge
x
+

Welke optie wil je aanvragen?

Koninklijke tijden in Hué
Koninklijk overnachten in Hué
Op de trappers het platteland op
Motortour
Hiken door het groen - Bach Ma Nationaal Park
x
+

Lees ook...