Werken op het land

Thuis tussen de Karstbergen

Mai Chau - Tam Coc - Halong Bay Vietnam

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
Reisschema: Mai Hich - Tam Coc - Halong Bay
Reisduur: 4 dagen / 3 nachten
Reissom: € 498,- p.p. bij 2 personen in een kleine internationale groep
€ 584,- p.p. bij 2 personen met privégids, auto en chauffeur
Activiteit: o.a. wandeling met gids, roeitocht en varen Halong Bay
Aanvang: Groep: maandag en donderdag. Ook op zaterdag in juli/augustus

Op de route naar Halong Bay vind je een wereld van steile kalksteenrotsen, groene rijstterrassen en bergvolkeren: Mai Chau, een makkelijk en minder toeristisch alternatief voor Sapa. Net als Tam Coc, ook wel Halong Bay op het droge genoemd, is het een leuke onderbreking onderweg naar Halong Bay.

Zowel Mai Chau als Tam Coc zijn populair bij de lokale toeristen. Maar wij hebben bij Mai Chau een home stay in een rustig bergdorp gevonden. De bekende waterwegen van Tam Coc zoeken wij aan het eind van de middag op, wanneer de toeristenstromen zijn vertrokken. Het is er stil en terwijl de roeispanen door het water gaan, zie je vogels opstijgen tussen de rijstvelden. Een afwisselende manier om de natuur en de bewoners van het Vietnamese platteland te leren kennen voordat je aan je tweedaagse cruise naar Halong Bay begint.

Overnachten: 1 nacht in gedeelde homestay, 1 nacht in een knus en eenvoudig hotel en 1 nacht op een comfortabele Vietnamese jonk
Excursie: wandeling met gids, roeitocht en alle excursies aan boord in Halong Bay
Transport: Hanoi - Mai Chau - Tam Coc - Halong - Hanoi
Maaltijden: alle maaltijden op dag 1 en dag 3 en ontbijt op dag 2 en 4
  • overige maaltijden

  • fooien

Dag 1 – Van Hanoi naar de Mai Chau vallei, Vietnam

Na het ontbijt word je opgehaald bij je hotel en verruil je in 3,5 uur rijden de verkeersdrukte van Hanoi voor de groene vallei van Mai Chau. Vertrekken er meer reizigers op dezelfde dag, dan deel je samen de transfers en je gids. Naast het sociale aspect is het goed voor je portemonnee. Heb je liever een privéauto met chauffeur, dan passen we je reisplan hierop aan. In de Mai Chau vallei woont de etnische Witte Thai-stam. De houten paaldorpen en groene rijstvelden van Mai Chau zijn populair onder reizigers, maar wij hebben een homestay gevonden in een rustig dorpje verderop. Veel westerse toeristen zul je hier niet treffen. Wanneer je je spullen boven brengt en een matrasje hebt uitgezocht, wordt de lunch voor je klaargemaakt. Neem plaats aan een tafel onder de paalwoning en laat je verrassen door wat er op tafel komt.

Na de lunch is het tijd om de benen te strekken en de omgeving te gaan verkennen. Je wandelt samen met je gids door de rijstvelden en maakt kennis met de etnische Witte Thai en hun leefwijze. Het werk op het land is zwaar, maar ze nemen altijd een korte pauze voor een groet of een lach. De lokale bevolking draagt geen traditionele kleding meer, maar veel vrouwen hebben nog zwarte tanden: het schoonheidsideaal van vorige generaties. Na de wandeling ga je ’s middags ook nog samen met de gids fietsen over het uitgestrekte platteland omringd door karstbergen.

Tijdens het diner wordt de klamboe over je matrasje en deken gehangen. Heb je een eigen lakenzak of sarong bij je, dan is dat handig. Het sanitair deel je met je medereizigers. Het is netjes en er is warm water.

Dag 2 – Varen door het karstgebergte

’s Morgens word je gewekt door kraaiende hanen. Bij het ochtendgloren of na het ontbijt kun je een stukje gaan wandelen als je wilt. Daarna neem je met een handen- en voetengesprek afscheid van deze hartelijke familie.

In 3,5 uur reis je naar Tam Coc, waar je de twee overgebleven tempels uit de 11e eeuw van koning Hoa Lu en diens opvolger koning Dinh bezoekt. Een groot gedeelte van de tempels is verwoest tijdens oorlogen, maar door nauwkeurig constructiewerk krijg je een goed beeld van hoe de tempels er vroeger uit hebben gezien.

Tam Coc is bekend om haar waterwegen langs steile rotswanden en wordt ook wel ‘Halong Bay op het droge’ genoemd. Tam Coc is dan ook erg populair. We hebben ervoor gekozen om in de namiddag het water op te gaan, wanneer de meeste dagjestoeristen zijn vertrokken. De roeisters (meestal zijn het vrouwen) wachten je vrolijk op en varen je in hun traditionele sampan door de nauwe waterwegen en rotsformaties. Onderweg zie je vissers in het water staan en hoor je vogels kwetteren.

Je slaapt in een ecolodge omgeven door karstbergen in Tam Coc, een dorp vol restaurants en souvenirwinkels, dat je ’s avonds bijna voor je alleen hebt.

Dag 3 en 4 – Halong Bay

Na een eenvoudig ontbijt vertrek je richting Halong. Zodra de traditionele houten jonk is uitgevaren en de eerste kalksteenrotsen in zicht zijn, wordt de lunch geserveerd en maak je kennis met de gastvrijheid aan boord. Tijdens de cruise bezoek je een oesterfarm, druipsteengrotten, kun je zwemmen of (als je wilt) een kajak pakken. Je kunt verse loempia’s maken of ’s avonds een poging doen om het nachtvissen onder de knie te krijgen. Je privé-hut is van alle gemakken voorzien. De volgende dag vaar je door een rustiger gedeelte van de baai terug naar de haven waar je na een uitgebreide brunch aanmeert en terug naar Hanoi wordt gebracht.

Vanuit Hanoi kun je de nachttrein of een vlucht nemen naar Koningsstad Hue of Lampionnendorp Hoi An.

Voor de tweede keer had ik het genoegen om bij deze gastvrije familie in hun houten-palen-huis te verblijven. Achter een heel gewone Vietnamese weg ligt een verborgen paradijs: een klein dorp tussen rijstvelden, viskwekerijen en karstbergen. Drie jaar geleden was ik hier voor het laatst en de gastvrijheid was onverminderd. Bij deze familie is het een zoete inval. Lokale dorpsbewoners, die hier kind aan huis zijn, mixen gezellig met reizigers. Vriendinnen worden opgetrommeld om mee te helpen een uitgebreide maaltijd op tafel te toveren. De familie geniet met volle teugen van de gezelligheid, waardoor ik me er direct thuis voelde. 

Jeanette, productmanager Vietnam

Voor deze reis bieden wij de volgende varianten aan:

Comfort hotel met zwembad in Tam Coc

Reissom: Meerprijs op bouwsteen als je 1 nacht in Tam Coc in dit comfort hotel verblijft: € 53,- p.p. bij 2 personen (reis je privé, dan is het leuk je verblijf hier te verlengen, vraag ons naar de mogelijkheden).
Inbegrepen: tweede nacht in comfortabel hotel met zwembad, overige overnachtingen en excursies zoals beschreven in de bouwsteen.

In Tam Coc hebben we een groene oase gevonden. Wil je iets meer comfort na een nacht in je gastvrije maar eenvoudige homestay bij Mai Chau? Dan kun je ervoor kiezen om de tweede nacht in een moderne en smaakvol ingerichte bungalow te slapen in een bloementuin. Vanuit het zwembad kijk je uit op de karstbergen. Houd er rekening mee dat je niet veel tijd in dit resort te besteden hebt bij het standaard programma. Je komt in het begin van de avond aan en vertrekt de volgende ochtend alweer vroeg naar Halong Bay. Dit resort in Tam Coc is daarom een perfecte plek om een nacht langer te blijven. Zo heb je de volgende dag een vrije dag om te genieten van de luxe en een dag te ontspannen. Er is in het gebied niet veel te doen, maar dat is juist het voordeel vinden wij.

Bai tu Long Bay cruise

Reissom: Meerprijs € 19,- p.p. bij 2 personen
Inbegrepen: cruise door de rustige Bai Tu Long Bay, overige overnachtingen en excursies zoals beschreven in de bouwsteen

Vele reizigers hebben de schoonheid van Halong Bay ontdekt. Voor reizigers die graag de drukte vermijden, zijn wij op zoek gegaan naar een rustige route met datzelfde mooie uitzicht op kalksteenformaties.

Bai Tu Long Bay wordt nog niet druk bezocht bij grote groepen toeristen en vinden wij minstens net zo mooi als haar beroemde zusje Halong Bay. De boot vaart iets verder naar afgelegen baaien en daar betaal je uiteraard iets meer voor. Ook op deze route maak je onderweg diverse stops, zodat je kunt zwemmen, kajakken, of op je blote voeten een verlaten zandstrandje verkennen.

Welke optie wil je aanvragen?

Thuis tussen de Karstbergen
Comfort hotel met zwembad in Tam Coc
Bai tu Long Bay cruise
x

Jouw koffer bevat nu:

De bouwsteen is toegevoegd aan je reisplan