High on the Happiness Road

Ha Giang Loop Noord-Vietnam

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Ha Giang Loop - Dong Van - Meo Vac - Huang su Phi - Hanoi
Reisduur: 5 dagen / 4 nachten
Reissom: € 885,- p.p. bij 2 personen met privé gids, auto en chauffeur
Activiteit: oa. wandelingen, bezoek aan H'Muong paleis met gids
Aanvang: Dagelijks, vrijdag met markt Meo Vac

Deze bouwsteen neemt je mee naar een minder bezocht deel van Vietnam. Reis via kronkelende wegen over het Dong Van karstplateau en bezoek kleurrijke markten. Ooit was dit onherbergzame gebied afgesloten van de buitenwereld. Jonge dappere vrijwilligers uit de provincies maakten het gebied bereikbaar door het aanleggen van een weg. Na zes jaar zwoegen was hij klaar: De Happiness Road, ook wel bekend als de Ha Giang Loop. Deze bouwsteen is vooral een road trip over de Ha Giang Loop, maar je strekt ook regelmatig de benen. Je maakt korte trekkings langs rijstterrassen, waar iedere de etnische bevolking in klederdracht je nieuwsgierig begroet. Je slaapt in traditionele huizen van de Dao en H'Muong stammen en smult van huisgemaakte gerechten.

Overnachten: 2 overnachtingen in eenvoudige maar sfeervolle homestays en 2 overnachtingen in een kleinschalig bergresort
Excursie: begeleiding van Engels sprekende gids, wandelingen, bezoek aan H'Muong paleis en indien mogelijk bezoek aan etnische markt
Transport: privé auto met chauffeur
Maaltijden: 4x ontbijt, lunch en diner
  • drankjes en fooien

Dag 1 rit van Hanoi naar het ongerepte platteland

Na een vroeg ontbijt verruil je de scooters en het getoeter van Hanoi voor groene akkers en dorpen. Het landschap wordt bergachtiger naarmate je verder noordwaarts rijdt. In de middag stop je in een dorp voor een lokale lunch. In kleurrijke klederdracht gehulde vrouwen van de ontvangen je gastvrij in hun huis en hebben de tafel al voor je gedekt. Met de hulp van de gids leerden we meer over de levenswijze van de dorpsbewoners. Het ongerepte platteland leent zich perfect om na de lunch nog even de benen te strekken voordat je in twee uur naar je homestay rijdt. Afhankelijk van de beschikbaarheid heb je een eigen kamer met badkamer, anders slaap je in een gedeelde ruimte in de best beschikbare homestay. Er is wifi en warm water.

 

 

Dag 2 wandeling en rit over de Ha Giang Loop (4 uur)

Na het ontbijt kun je door de rijstvelden naar een uitzichtpunt wandelen met uitzicht op de Twin Mountains. Een goed begin van de dag, want vandaag maak je een enerverende rit vol haarspeldbochten over de beroemde Ha Giang Loop, ook wel Happiness Road genoemd. Het landschap verandert langzaam van rijstterrassen en rivieren in rotsachtige kliffen. De kleding van de lokale bevolking varieert van zwart tot kleurrijk, afhankelijk van de etnische minderheid waartoe zij behoren.

 

Naast de vele fotostops bezochten wij onderweg een H’Muong paleis met Chinese architectuur. Je passeert het Dong Van karstplateau en stopt bij een uitzichtpunt op de hoogste pas van Noord-Vietnam. Na ongeveer vier uur rijden kom je aan in Meo Vac en slaap je in een gerenoveerd traditioneel H’Muong huis. Afhankelijk van de beschikbaarheid slaap je in een privé kamer met gedeelde badkamer of op een nette slaapzaal met matrassen op de grond voor maximaal 8 personen.

 

Dag 3 lokale markt en rit door de bergen (ca. 8 uur)

Ben je op vrijdag vertrokken vanuit Hanoi, dan begint je dag met een bezoek aan de zondagmarkt van Meo Vac. Wij keken onze ogen uit van het gekrioel. Terwijl wij nog in ons bed lagen, zijn mannen, vrouwen en kinderen in klederdracht, van heinde en verre uit de bergen komen wandelen met hun waren in rieten manden op de rug.

Vandaag heb je een lange rit van 8 uur voor de boeg. Bezoek een dorpje, schiet ontelbaar plaatjes van het bergachtige landschap, rijstterrassen en watervallen. Laat in de middag kom je aan in Huang Su Phi, waar je slaapt in een fijn resort aan een rivier.

 

Dag 4 hilltribes en rijstterrassen

Fijn om vandaag even niet in de auto te zitten. Met een gids maak je een korte trekking van ongeveer 12 kilometer naar dorpen van hilltribes in de omgeving. Klim langs rijstterrassen en dal af door theeplantages, drink thee in een houten-palen-huis en probeer de boer te helpen bij het oogsten van de rijst. Je luncht bij de mensen thuis voordat je weer terug bent in het resort. In de middag heb je alle tijd om op je veranda te luisteren naar het kwaken van de kikkers of bij je resort een ritueel kruidenbad of massage te boeken volgens de tradities van de Dao stam.

Dag 5 rit terug naar Hanoi (ca. 7 uur)

Vandaag rijd je na het ontbijt terug naar Hanoi, waar je aan het eind van de middag aankomt. In Hanoi kunnen we een hotelovernachting voor je inplannen, of we kunnen de nachttrein inplannen naar het zuiden. Heb je nog niet genoeg rijstterrassen gezien, laat het ons weten, dan kun je Hanoi nog even laten wachten en in 7 uur naar Sapa rijden.

Dit deel van Vietnam is weer heel anders dan de rest van het land. Tijdens de rit over de Hapiness Road viel ik van de ene verbazing in de andere. De weg lijkt soms aan de bergwand te hangen en daaronder zijn op die steile helling ook nog eens mensen aan het werk. De bevolking is supervriendelijk en niet gewend aan toeristen. In het plaatsje Dong Van en op de markt van Meo Vac raakte ik niet uitgekeken. Als je een ander stukje Vietnam wil zien en graag een wandeling maakt, kies dan deze Ha Giang bouwsteen.